Vedlikehold av tørrdrakt

Loading image...

Glidelåser og mansjetter på tørrdrakter er to av de viktigste komponentene når det gjelder å opprettholde en vanntett beskyttelse mot vann. Her er noen tips for å forlenge levetiden til disse delene og opprettholde deres funksjonalitet.

 

Glidelås

Glidelåsen på tørrdrakten er en del som er mest utsatt for lekkasjer. Dette kan skyldes flere faktorer, for eksempel at glidelåsen ikke er trukket helt igjen, at det har samlet seg sand eller smuss mellom tennene på glidelåsen, eller at det har oppstått sprekker mellom tennene på grunn av skarpe bretter som har oppstått under oppbevaring eller transport.

For å unngå lekkasjer er det viktig å trekke glidelåsen jevnt og i rett linje. Det er aldri en god idé å rykke og dra i glidelåsen hvis den går tregt eller opplever andre problemer. Hvis du har problemer med å lukke glidelåsen på drakten din, kan du be noen om hjelp til å trekke den helt igjen etter at du har tatt på deg drakten.

Du bør aldri tvinge og dra i en glidelås som har satt seg fast i mellomplagg eller stoffet fra tørrdrakten. Når du pakker sammen en tørrdrakt, bør du aldri brette glidelåsen. Brett heller tørrdrakten forsiktig rundt glidelåsen slik at den alltid ligger rett eller bare med svak brett.

For å opprettholde funksjonaliteten og holdbarheten til glidelåsen, bør du holde den ren. Vask den jevnlig med mild såpe, vann og en tannbørste. Glidelåser i metall bør smøres jevnlig med silikonvoks, mens plastglidelåser vil få bedre gli med egnet smøring. Smør også inn glidelåsene på tørrdrakter og padlevester jevnlig med Zip lube.

Hvis glidelåsen på tørrdrakten din er ødelagt eller lekker, kan den dessverre ikke repareres og må byttes ut.

 

Mansjetter, hals og sokker

Mansjetter og sokker laget av neopren og latex er betraktet som forbruksvarer og dekkes ikke av garanti. Levetiden på disse varierer avhengig av type bruk, oppbevaring og vedlikehold, men vanligvis fra 6 måneder til et par år. Neoprenmansjetter er mer slitesterke enn latexmansjetter.

For å forlenge levetiden til mansjetter og sokker i latex og neopren, er det noen ting du kan gjøre:

En tørrdrakt "liker" å bli brukt. Jo oftere du bruker drakten, jo mykere og mer smidig blir latexen, og jo mindre blir materialet utsatt for sprekker (spesielt i bretter). Prøv å unngå å bruke sminke, kosmetikk eller sol.