Hvordan velge riktig elsykkel?

Loading image...

Det er flere ting du bør vurdere før du kjøper en el-sykkel:

  1. Formål: Hva skal du bruke el-sykkelen til? Skal du bruke den til å komme deg til og fra jobb, til å trene eller til fritidsaktiviteter? Dette vil påvirke hvilken type el-sykkel som passer best for deg.
     
  2. Pris: El-sykler kommer i forskjellige prisklasser, fra billige modeller til dyrere high-end sykler. Velg en el-sykkel som passer innenfor ditt budsjett, men husk at billigere sykler kan ha dårligere kvalitet og færre funksjoner enn dyrere modeller.
     
  3. Batterikapasitet: El-sykkelen drives av et batteri, og denne batterikapasiteten vil påvirke hvor langt du kan sykle på en enkelt lading. Velg en el-sykkel med tilstrekkelig batterikapasitet til dine behov.
     
  4. Vekt: El-sykkelen vil være tyngre enn en vanlig sykkel, da den har et batteri og en motor som legger til ekstra vekt. Velg en el-sykkel som du kan håndtere, både når du sykler og når du skal løfte den.
     
  5. Kvalitet: Det er viktig å velge en el-sykkel som er av god kvalitet, slik at den holder lenge og fungerer godt. Les gjennom produktomtaler og undersøk forskjellige produsenter før du kjøper.
     

Her har vi samlet informasjonen du som førstegangskjøper trenger å vite om elektriske sykler

 

Beskrivelse av egenskaper

Ekstrautstyr og tilbehør

Vi har et bredt utvalg av ekstrautstyr og tilbehør til din nye el-sykkel. Her finner du et bredt utvalg. Vi har hjelmer, skivelåser, mobilholdere og skjermsett, samt mye mer. 

Optimal rekkevidde

Optimal rekkevidde beskriver hvor langt el-sykkelen kan gå under optimale forhold, før den må lades. Tekniske spesifikasjoner på batteri med enhet Wh forteller noe om størrelse på batteriet og dermed hvor lang rekkevidde sykkelen har. Mange Wh, gir god rekkevidde. 

Toppfart

Maksimalt lovlig hastighet for el-sykler er 25 km/t og våre el-sykler blir levert med en sperre som tilfredsstiller dette kravet. Denne sperren har ingen betydning i bakker, det vil si at man får full kraft fra motoren opp til 25km/t. Ved hastighet over 25 km/t vil motoren slutte å gi kraft. Enkelte el-sykler kan bestilles med en høyere toppfart (40km/t), men vi i minner om at maksimal lovlig hastighet er 25 km/t.

Motoroptimalisering

Motoroptimering forhindrer at motoren kutter øyeblikkelig ved toppfart. Normalt sett kutter motoren 100% av kraften ved 25 km/t. Ved optimering gjøres denne overgangen mye mykere, og en hastighetsøkning på 10% legges lovlig til. Du vil dermed kunne holde topphastighet uten å irritere deg over at motoren kutter. Overstiges 25 km/t vil motoren naturlig redusere effekten uten å koble ut, før effekten gradvis øker igjen så snart motoren oppfatter at du er på vei ned igjen mot 25 km/t. Optimaliseringen gjør på samme tid motoren opptil 20% mer energibesparende ved at de største effektsvingningene fjernes. Motoroptimalisering er noe vi anbefaler!

Vekt

El-sykkelens vekt påvirkes av blant annet batteriet. De fleste el-syklene våre veier mellom 18-26 kg (våre elektriske fatbikes er noe tyngre og veier rundt 28-35kg). 

Gir

Våre el-sykler har et varierende antall gir. Om du vet du skal sykle i mange bakker, så kan det være hensiktsmessig å velge en sykkel med flere gir. 

Trilleassistanse

Dette betyr at motoren går av seg selv i 6 km/t uten at du behøver å tråkke med pedalene. Dette er praktisk om du skal dytte sykkelen opp en bakke, eller ønsker litt startfart. 

Motor

En midtstilt krankmotor er å foretrekke da plasseringen gir sykkelen en god vektbalanse samt at den gir en jevn og god trekkraft. I tillegg er vedlikehold som skifte av dekk enklere da dette ikke innebærer at man må fjerne/flytte deler av motoren, i motsetning til hvor motoren montert på bak- eller framhjul. Tekniske spesifikasjoner som Nm sier noe om dreiemomentet og forteller sammen med antall watt hvor sterk motoren er. Jo høyere tall, desto bedre drakraft i bakkene. 

Rammestørrelse

De fleste syklene kommer i flere størrelser. Det er størrelsen på rammen som varierer. Din høyde vil avgjøre hvilken størrelse du trenger. Dette finner du mer informasjon om på hver enkelt produktside, du kan selvfølgelig også besøke oss i vår butikk, for å teste hvilken rammestørrelse som er perfekt for deg!

Dekk

Jo høyere tommer, desto bedre triller den elektriske sykkelen. 29" triller bedre enn 27,5". Det blir mindre rullemotstand og hjulene triller bedre. Mange opplever også at større dekk fører til bedre demping i sykkelen. Vi tilbyr ulike sykler, med ulike type dekk for å treffe ditt behov best mulig. Vi har elektriske hybrid el-sykler som passer best i områder med asfalt og grus. Vi tilbyr også elektriske terrengsykler som er egnet for et røffere terreng, som for eksempel skog og grus.

Ladetid

Ladetid angir den tid det tar å fullade batteriet når det er helt tomt.  

Bremser

En el-sykkel er av naturlige årsaker tyngre enn en vanlig sykkel, derfor er gode bremser en forutsetning for sikkerheten. Våre el-sykler leveres med både mekaniske og hydrauliske skivebremser. Mekaniske bremser er tilnærmet lik gammel V brems, og må justeres etter hvert som det blir slitt. De hydrauliske bremsene reagerer raskt, har sterk effekt og krever mindre vedlikehold.

Dempergaffel

En låsbar dempergaffel en hensiktsmessig hvis du benytter el-sykkelen på ulikt terreng. Man låser ofte dempergaffelen dersom man sykler på asfalt. Dette for at kraften fra tråkket benyttes på en mer hensiktsmessig og kraftbesparende måte. Flere av våre hybridmodeller kommer uten dempegaffel, som tidligere nevnt er fint for kjøring på asfalt.